2012-11-21 14:58:55• hírek • Szatmár.ro

Jövőt építünk, biztonságot teremtünk

Pataki Csaba
Pataki Csaba

Pataki Csabával, az RMDSZ Szatmár megyei elnökével, szenátorjelölttel beszélgettünk a december 9-i parlamenti választások tétjéről, fonntosságáról.

- Elnök úr, a helyhatósági választások után kialakult helyzet után hogyan készülnek a december 9-i megmérettetésre?

- Nem titok, hogy a tavaszi választások új helyzetet teremtettek. Elvesztettünk olyan meghatározó pozíciókat a helyi és megyei önkormányzatokban, amelyek létfontosságúak voltak. Nemcsak deklaratív szinteken érezhető a veszteség. Azokban a közintézményekben, amelyek csúcsvezetését elvesztette az RMDSZ teljesen új helyzet állt elő. Azok a szatmáriak, akik figyelik a sajtót, érzékenyebbek a közélet változásaira, illetve akiknek volt dolguk ezekben az intézményekben, tudják miről beszélünk. Egy erős magyarellenes hangulat alakult ki, a prioritások áttevődtek a többségi nemzeti értékek megerősítésére. Mi is a kisebbségi értékek mellett tettük le a voksunkat, de az önkormányzati munka során megtartottuk az egészséges egyensúlyt, ami hiszem, hogy nem volt sértő senki számára. Most már a román szatmáriaktól is visszahallom azt, hogy már őket is zavarja, hogy mik most a prioritások. Mint a 60 méteres román lobogótartó, illetve a több tízméteres zászló a Szatmár Megyei Tanács épületének beborítására.

- Úgy érti, a közhangulatot borzolják ezek a megnyilvánulások?

- A visszajelzések azt mutatják, hogy az emberek biztos jövőre vágynak és biztonságra, aminek érintenie kell az országhelyzetét, illetve saját családjuk mindennapi életét is. Manapság a helyhatósági választásokon győztes pártszövetségtől csak be nem tartott ígéreteket és országos politikai botrányokat kapott. Ez az általános bizalmatlanság kihatással van a gazdasági helyzetre is mind országos, mind pedig helyi szinten. Az emberek konkrétumokra vágynak, az üres, nemzeti érzelmeket borzoló uszítások helyett, főleg egy ilyen megyében mint Szatmár. Én, mint szatmári, szomorú vagyok, amiért az elmúlt hónapokban csak ez jutott nekünk osztályrészül. A román pártok már a kampány első napjaiban egymás torkának estek a sajtóban is, de szó szerint az utcákon is. Nem foglalkoznak a megye ügyeivel sem, de legkevésbé foglalkoznak a közösségünk gondjaival. Azért kell mi sikeresebbek legyünk ezen a választáson, mert létkérdés mindannyiunknak, hogy lesz-e, aki az uszító politizálás helyett megoldást keres gondjainkra

- Változtat ez a helyzet valamit a választókkal való kommunikációban, már ami az RMDSZ-t illeti?


- Logikus lenne sokak szerint, hogy vegyük fel a kesztyűt, és az ő eszközeikkel induljunk a kampányba. Az RMDSZ sem most, sem pedig az elmúlt évtizedekben nem a nacionalista érzelmekre alapozva, azokat felkorbácsolva hívta az embreket az úrnákhoz Szatmár megyében. Biztos pont kívánunk lenni, a mérleg nyelve ha úgy tetszik. Biztonságot kell teremtenünk, jövőt kell építenünk itthon, a szülőföldünkön, a békés együttélés jegyében. Csak így tudjuk megvédeni, ami a mienk, és csak így tudunk hasznos képviseletet biztosítani Bukarestben. Látszik, hogy mióta az RMDSZ-t félreteszik a törvényhozási kérdésekben, óriási problémák vannak a fővárosban is. Az európai pénzek lehívása akadozik, nő a bizonytalanság. Már a románság részéről is érkeznek jelzések a kilátástalanság növekedéséről. A baj azonban az, hogy a Bukarestben rosszul meghozott, vagy meg nem hozott döntések minket is érintenek itthon. Azért kell ott legyünk Bukarestben, azért kell ez a választás sikeres legyen az RMDSZ szempontjából, hogy lehetőségünk legyen tenni ennek a biztonságnak a megteremtéséért.

- Mennyi szavazatra lenne szükség a sikerhez?

- Igaz, hogy a választások sikerét szavazatszámokban mérik, de úgy érzem, most nem ez a legfontosabb. Arra gondolok, hogy ha az emberek továbbra is partnerként tekintenek a Szövetségünkre, és ezt a köteléket újra meg tudjuk erősíteni a kampányban és az azt követő periódusban, akkor sikeresek vagyunk mindannyian, együtt. Egyébként 2008-ban a Nagykároly-Tasnád vonzáskörzetét jelentő képviselői körzetben négy szavazat hiányzott ahhoz, hogy első körből megnyerjük a körzetet. Lehet, ha ez sikerül, egy képviselővel több mehetett volna Szatmár megyéből Bukarestbe. Talán az a négy hiányzó szavazat épp az Önök olvasói között van, és hiszem, hogy december 10-én, a parlamenti választások után megfordul ez a helyzet. Nem a hiányzó, hanem a plusz szavazatokról fogunk majd beszélni, mert mindannyiunk érdeke a biztos jövő és a biztonság megteremtése, amire az RMDSZ csapata a garancia.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: